Groenpact 16 juni 2022

VHG stimuleert instroom hoveniersopleidingen op vmbo-groen

VHG stimuleert instroom hoveniersopleidingen op vmbo-groen

Brancheorganisatie VHG stimuleert met scholen en bedrijfsleven de instroom in de hoveniers opleidingen. Onder meer door betere doorstroom vanuit het vmbo-groen. Er is meer vraag naar hoveniers dan ooit. Ook de instroom neemt toe (onder meer door zij-instromers), maar nog niet genoed om aan de vraag te kunnen voldoen.

Met de dalende instroom wordt de urgentie voor het verhouden van de instroom gevoeld. Jeroen Satter, eigenaar van Satter Hoveniersbedrijf in Nijkerkerveen en Martin van Engelen, groendocent op het Van Lodensteincollege in Hoevelaken, een vmbo-bovenbouwschool, zitten sinds 2018 in een VHG-bedrijvengroep rond Lodestein. “De brancheorganisatie wil graag verder met vmbo, zegt Van Engelen “want, is de gedachte, wil je de instroom vergroten, dan kun je beter vroeg beginnen, misschien zelfs al in groep 8.” Kinderen en hun ouders zijn dan immers vaak al bezig met beroepskeuzes.

De bedrijvengroep, met vertegenwoordigers van vijf hoveniersbedrijven in de regio, komt drie keer per jaar samen. Ze bespreken dan wanneer en wie praktijkdagen, fietsexcursies, bedrijfsbezoeken, docentenstages of gastlessen organiseert. 

Hans Overbeek, extern projectleider bij VHG, begeleidt het Van Lodensteincollege in de contacten met bedrijfsleven. Hij regelt dan hun ontmoetingen en maakt een agenda. “Aanvankelijk ging het ook hier in Hoevelaken vooral over onderling vertrouwen”, zegt hij, “maar toen docenten stages hadden gevolgd op bedrijven en ze elkaar beter hadden leren kennen, ging het dieper. Er worden ook nieuwe ontwikkelingen gedeeld, bijvoorbeeld over verticaal groen en daktuinen” . Er komt een echte structurele en wederzijdse samenwerking tot stand.

>> Lees het hele artikel op de website van Groenpact


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws