Vereniging Buitengewoon Groen 19 april 2019

Vereniging Buitengewoon Groen viert 25 jarig bestaan

Vereniging Buitengewoon Groen viert 25 jarig bestaan

Op 22 maart vierde de Vereniging Buitengewoon Groen haar zilveren jubileum. Aeres Hogeschool Wageningen was het decor voor een flink aantal inhoudelijke inspiratiesessies die de ruim 90 genodigden konden volgen. Het was een dag vol ontmoeting en inspiratie: een beproefd concept van de VBG.

Na het welkomstwoord van de voorzitter en een terugblik op 25 jaar VBG, werd enthousiast deelgenomen aan inhoudelijke inspiratie sessies. In twee rondes een keuze uit 11 presentaties door gastsprekers afkomstig van  Aeres Hogeschool, Wageningen University and Research, Groene Norm en Branchevereniging Hoveniers. Die inspireerde door hun meest actuele Groene kennis met passie te delen. Met in het middagprogramma een keuze uit drie rondleidingen in Wageningen bij NIOO, bijzondere tuinen van de WUR of een Campustour. Diverse felicitaties en presentjes maakte de dag compleet.

Vmbo groen
Sinds 25 jaar behartigt de Vereniging Buitengewoon Groen de belangen van 36 Voortgezet Onderwijs scholen, die over de licentie beschikken om profiel groen aan te bieden. Deze scholen zijn gespreid over heel Nederland. Ze bieden leerlingen een regulier onderwijsaanbod met daarnaast speciale aandacht voor ontwikkeling van kennis, vaardigheden en houdingsaspecten gericht op een duurzame toekomst. Met thema’s als verantwoord verzorgen en produceren van dieren en planten, voedselzekerheid, biodiversiteit, waterhuishouding, vormgeving en lifestyle.  

Levendig professioneel netwerk
De vereniging Buitengewoon Groen ondersteunt een levendig netwerk van aangesloten scholen met  de Groene onderwijskolom (vmbo-mbo-hbo-wur). Verder organiseert zij professionalisering voor docenten met jaarlijks een internationale studiereis gekoppeld aan een actuele onderwijskundige en vakinhoudelijke thema’s.

Uitgegroeid tot zilver
Het begon 25 jaar geleden bij notaris A. Veldhuizen in Hoevelaken, die op 7 april 1994 Berend Martens (Aletta Jacobs College uit Hoogezand-Sappemeer) en Wim Bosch (CPS) ontving, met hun  voornemen een vereniging op te richten. Het doel werd omschreven in de acte van oprichting: ‘het behartigen van onderwijskundige én materiële belangen van scholen en scholengemeenschappen met agrarisch onderwijs buiten AOC-verband’.

Vmbo Groen groeit verder
Als dank voor het lidmaatschap en als herinnering aan het zilveren jubileum ontvingen alle VBG-scholen een VBG-appelboom met de vraag deze boom een ‘buitengewone’ plaats te geven bij de school. Dit voorjaar zijn deze 36 appelbomen Malus domestica ‘Gala’ aangeplant bij dé 36 VBG-scholen; zij verbeelden het groeiende Groene onderwijs.

www.vbgscholen.nl


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws