BrielsNieuwsland.nl 05 juli 2019

Leerlingen Wellantcollege Anna Hoeve Brielle toveren plastic afval om in iets moois

Leerlingen Wellantcollege Anna Hoeve Brielle toveren plastic afval om in iets moois

Op het Wellantcollege Anna Hoeve in Brielle wordt al volop afval gescheiden. Door de hele school staan pmd-, gft-, en restafvalbakken. De leerlingen weten hoe het moet, want thuis scheiden ze ook afval. Voor een vervolgstap ontwikkelde biologiedocent Jennifer Verhelst samen met de Stichting Milieu Dichterbij een lesprogramma over zwerfafval. De reacties van de leerlingen waren positief: "Leren door doen is leuk."

Omdat de vmbo'ers inmiddels weten welk afval in welke bak hoort, hebben vier tweede klassen aan de volgende stap gewerkt, namelijk afval voorkómen. Tijdens het vak biologie besteedde docent Jennifer Verhelst drie lessen aan rondslingerend afval, waarvoor ze samen met de Stichting Milieu Dichterbij (SMD) het lesproject 'Zwerfafval, wat kun jij doen?' ontwikkelde om de leerlingen bewuster te maken van dit probleem.

Plastic soep
Lily Venema, gastdocent van de SMD, liet in de eerste les een korte introductiefilm zien, waarin uitleg werd geven over de drijvende eilanden van afval in de oceanen. Deze zogeheten plastic soep wordt veroorzaakt door achteloos weggegooide verpakkingen, zoals blikjes, flesjes en plastic zakken. De jongeren begrepen dat dit zwerfafval in sloten en rivieren terechtkomt en met de stroom meedrijft naar de zee, en dat deze plastic soep schadelijk is voor mensen en dieren.

Bij het afvalscheidingsspel, waarbij leerlingen afbeeldingen van verschillende soorten afval in de juiste minicontainer moesten stoppen, kwamen de jongeren erachter waarom je afval moet scheiden. Immers: goed gescheiden afvalstromen zijn beter te recyclen; dan is afval weer grondstof en dus geld waard. Ook nadenken over alternatieven voor wegwerpproducten kan afval voorkomen. "Stel, jij bent de fabrikant", zei Lily Venema tegen de tweedeklassers. "Hoe zou je producten dan verpakken, zodat ze minder schadelijk zijn voor het milieu?" "Gebruik stenen bekers in plaats van plastic bekers", stelden de jongeren voor. "Of neem herbruikbare rietjes van staal in plaats van plastic wegwerprietjes."

Voor het onderdeel 'recyclen' bedachten de leerlingen een manier om thuis een week lang afval te verminderen, waarbij ze ook twee mensen uit hun omgeving stimuleerden om mee te doen aan deze uitdaging.

Armband
Het lesprogramma sloot af met een creatief deel: het maken van mooie en bruikbare dingen van oude spullen, wat ook beslist een uitdaging was. Maar de leerlingen draaiden er hun hand niet voor om. Een afgedankte jeansbroek veranderde in een schoudertas en van metalen lipjes van drinkblikjes werd een prachtige armband gemaakt. Bijzonder inventief en mooi gemaakt. De jongeren oordeelden positief over het lesprogramma. "Leren door te doen vinden we leuk."

Het lesproject 'Zwerfafval, wat kun jij doen?' is ontwikkeld en uitgevoerd door biologiedocent Jennifer Verhelst van het Wellantcollege Anna Hoeve in Brielle in samenwerking met de Stichting Milieu Dichterbij. De gemeenten Brielle en Westvoorne zijn opdrachtgever en financieren dit lesproject.


Ga naar originele nieuwsbericht

Meer nieuws