AOC Raad 14 maart 2018

Kom onze groene studenten aanmoedigen op Skills The Finals

Kom onze groene studenten aanmoedigen op Skills The Finals

Morgen is het eindelijk zo ver: de start van Skills The Finals. In 10 vmbo- en 59 mbo-finales strijden 350 vmbo-leerlingen en 650 talentvolle mbo-studenten op het NK vakwedstrijden voor de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018'. Dit jaar zijn er maar liefst 6 finales voor groene beroepen, waarvan drie voor de eerste keer plaatsvinden.

De uiteindelijke mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Budapest. Maar het beroepenevent biedt meer: doe-activiteiten, challenges en voorlichting.

Nieuwe groene wedstrijden
Nieuw zijn de finales voor dierverzorger, medewerker paardensport en -houderij en paraveterinair. De wedstrijden bloembinden en melkveehouderij zijn ook weer van de partij en de finale voor de hoveniers is onlangs al gehouden op de beurs Tuinidee. 

Samenwerking bedrijfsleven
Skills The Finals is een driedaags beroepenevent, dat in samenwerking met het onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden tot stand komt. De opdrachten die de studenten en leerlingen moeten uitvoeren in hun vakgebied zijn bedacht en worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. Voor deze editie waren Vedias, LTO en VHG nauw betrokken. VHG organiseert al jarenlang met veel succes het hele traject rondom de hovenierswedstrijden.

Skills Talents voor vmbo-leerlingen
Tijdens de finale van Skills Talents maken de leerlingen deel uit van het provincieteam. De deelnemers kunnen de beste worden in hun vakgebied (bijvoorbeeld tuinontwerp- en aanleg of bloemwerk), maar ook als provincieteam. Het thema van de finale van Skills Talents is het duurzaamheid. Daar weten onze groene leerlingen wel raad mee!

Kom kijken!
De finales, verspreid over drie dagen, vinden plaats op diverse locaties in Zwolle, onder meer bij de Groene Welle in Zwolle. Kijk hier voor de locaties van de verschillende groene vakwedstrijden. De finales van Skills Talents vinden plaats in de IJsselhallen.

Bijzondere leerervaring
(V)mbo’ers krijgen door hun deelname aan vakwedstrijden niet alleen een bijzondere leerervaring, maar groeien ook verder in persoonlijke ontwikkeling. Ze weten beter wat ze willen bereiken. Esther Wijenberg, studente Bloem & Styling aan Groene Welle, werd vorig jaar eerste tijdens Skills the Finals en behaalde tijdens de WordsSkills in Abu Dhabi een zesde plaats. Daarnaast behaalde ze de titel ‘Excellent Vakmanschap’. “Het was een heel mooie ervaring. Ik heb veel geleerd van het voorbereidingstraject en de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd kon ik anderen inspireren en laten zien hoe geweldig bloemschikken is.” 
 


Meer nieuws