Inspiratiesessie Wim van de Weg

Duurzaam bouwen kan!

Op 24/4 zijn wij te gast in het gebouw van de CAH Dronten. Niet voor niets! Het gebouw ademt Voorop in de Vergroening. De grondlegger hiervan – oud directeur van de school de heer Wim van de Weg – neemt u graag mee in wat ooit zijn droom was en waar wij nu te gast zijn! Hoezo duurzaam bouwen is te duur en te ingewikkeld voor het groene onderwijs?

 

Wie is Wim van de Weg?

Dankzij het visionair leiderschap van Wim van de Weg heeft CAH Vilentum in Dronten een uiterst duurzaam en inspirerend gebouw, dat met recht een statement voor groen en duurzaamheid is. ‘De school in de kas’, zoals de school in de omgeving bekend staat, is daarom ook de perfecte locatie voor de voorjaarsconferentie van Voorop in de Vergroening.

Voormalig CAH Vilentum-directeur Wim van de Weg droomde van een duurzame schoollocatie die recht doet aan de onderwijsvisie van CAH Vilentum (Economy of Life). In zijn presentatie neemt Van de Weg ons mee in het totstandkomingsproces van de nieuwbouw, waarvoor innovatieve en volstrekt unieke duurzame oplossingen bedacht zijn op het gebied van energie, bouwmaterialen en reststoffen.

Wim van de Weg is met ingang van januari 2013 Hoofd Onderzoek en Ontwikkeling bij CAH Vilentum in Dronten.

 

VERSLAG INSPIRATIESESSIE

Duurzaam bouwen kan voor groen onderwijs

 

 

Wim van de Weg begint met de vraag: “Heb je bestaansrecht? Moet je wel bestaan? Nee? Stop er dan mee. Dan heb je ook geen gebouw nodig.”
 
Hoofdtaak van het gebouw is ont-moeten ofwel ‘niet moeten’. Keuzevrijheid geeft ruimte en verantwoordelijkheid. Thuis, ontmoeten, keuzevrijheid. Kunnen we zelfvoorzienend zijn? Wil je komen tot duurzaamheid dan moet je vragen stellen vanuit een ander perspectief!

 

Vragen van deelnemers
De deelnemers aan de inspiratiesessie hebben veel vragen:

Hoe energie-neutraal is het? Warmte 90 %, water 100 %.

Hoe is het financiële plaatje geworden? Het gebouw is anderhalf miljoen goedkoper dan budget,  dat is 10% goedkoper per m2. Er zijn geen kozijnen en isolatie gebruikt.


De studenten voelen zich erg thuis in het nieuwe gebouw. De groep vraag zich af waarom er geen extremere, nieuwere technieken zijn gebruikt. Wim wijst op enige realiteitszin. De technieken moeten wel het gemeenschapsgeld opleveren dat ze kosten. 
De inspraak vanuit het onderwijs tijdens het bouwproces is beperkt geweest. Innoveren roept per definitie weerstand op.

 

Stelling voor in het debat: duurzame innovatie is GEEN democratisch proces.